5th generation on the 3rd wave of coffee

1854, het jaar dat koffiebranderij Vandekerckhove het licht zag. Vandaag, ruim 160 jaar later is ons familiebedrijf nog steeds een gevestigde waarde. De gloeilamp is ondertussen wél al uitgevonden en koffie is een totaalbeleving. De fascinatie voor het product zit er bij ons goed in. Louis is koffiebrander van de 5e generatie en Anna is naast theeliefhebber ook barista. Het volledige koffieproces, van groene boon tot en met de perfect gezette kop koffie is daardoor in huis aanwezig. En dat huis staat in de wijste stad van het land, Gent.

De vorige generaties koffiebranders leven verder in de koffiemelanges die er nog steeds zijn. Espresso San Marco, Wiener Melange en Java Arabica. Je kan trouwens Arthur Rimbaud herkennen in ons logo. De schrijver, net als wij geboren in 1854, koos na zijn carrière als rebelse dichter voor een leven als koffiehandelaar in Harrar, Ethiopië. Logisch dus dat hij het gezicht werd van onze koffiebranderij. Melange Rimbaud, Louis' eerbetoon aan de schrijver bestaat dit jaar tien jaar.
Liefhebbers van krachtige donkere koffie vinden hun plezier in Les Yeux Noirs en Luigi. Nog twee melanges door Louis ontwikkeld. En die aarden zich perfect in de third wave of coffee. Een nieuwe wereldwijde trend waarin koffie opnieuw als een ambachtelijk product gezien wordt. Koffie wordt nu op dezelfde kwalitatieve lijn gezet met wijn en chocolade. Het blootleggen van unieke smaakeigenschappen van koffie krijgt meer aandacht tijdens het branden. De keuze van de boon op basis van regio zorgt voor een unieke samenwerking tussen plantage, brander en barista. Ook de nieuwe slow coffee zetmethodes zoals de Hario V60 en Chemex zijn onderdelen van de third wave.

Louis

Als je een pakje koffie van Vandekerckhove opentrekt, ontwaar je een muzikale geur. De verse melange of single originkoffie brandt Louis steeds met zijn gitaar bij de hand. Muziek proef je hier niet enkel met je oren.

anna

Naast koffie is ons theeassortiment ondertussen ook al serieus aangegroeid. Er zijn evenveel theesoorten als er streken, regio’s en kwekers zijn. Reken daar duizenden soorten geparfumeerde theeën gemaakt van bloemen, kruidenmengelingen of fruit bij en je hebt een nieuwe smaak voor elke dag van het jaar. Anna wijst je samen met Oscar Wilde de weg. De rasechte Engelsman, eveneens geboren in 1854 siert als perfecte vertegenwoordiger van ons aanbod de theeverpakking.

Kom langs of bezoek de webshop om je onder te dompelen in ons koffieverhaal. Slow coffee zetmethodes, tasjes en koffie- en theekannetjes zijn maar enkele zaken die je een onvoorwaardelijke liefhebber van het zwarte goud zullen maken.

lydianne