Slow coffee met Hario V60

V60

Verschillende smaken halen uit je koffie kun je door te variëren in de zetmethode. Hippe plekken als Parijs, Londen en New York weten dat al langer en ook bij ons geraken de AeroPress en de slow coffee ingeburgerd. Keer even terug in de tijd naar de keuken van je grootmoeder. De kans is zeer groot dat er op het fornuis een koffiekan stond waar ze koffie opgoot met een dampende fluitktetel. Veel is er ondertussen niet veranderd, maar de slow coffee avant la lettre is wat geperfectioneerd. Wij leggen je hieronder de Hario V60 methode uit.

Het Japanse Hario heeft de koffiefilter opnieuw uitgevonden. ‘Koning van het glas’ zeg je als je Hario uitspreekt. Hun kannetjes en koffiefilters in hittebestendig glas houden de temperatuur en dus ook de smaak vast en geven het gelijkmatig af. De naam V60 is niet zomaar gekozen. De hoek waarin de koffiefilter staat is namelijk 60 graden. Het uiteinde vormt daardoor een punt, perfect voor een gelijkmatige extractie van de koffie.

 

Hoe ga je nu te werk?

Stap 1
Stop de papieren filter in de filterhouder. Zet het geheel op je koffiekannetje of tas

Stap 2
Verwarm het (gefilterde) water tot ongeveer 85 graden. Ga nooit boven de 90 graden, te warm water kan de koffie verbranden tijdens het brouwen. Maak de filter nat. Door dit te doen haal je de papiersmaak weg, verwarm je de filterhouder en het kannetje. Koffie voelt zich veel beter in een warme omgeving.

Stap 3
De fijn tot medium gemalen koffie mag er in. Hoe fijner de koffie, hoe langer het zal duren eer het water zich een weg doorheen de koffie heeft gezocht en hoe bitterder ie zal smaken. Voor een halve liter water heb je 32 gram nodig.

Stap 4
Voor we effectief beginnen brouwen moet de koffie wennen aan zijn omgeving. Giet in cirkelbewegingen water op totdat die net is verzadigd. Dit noemen we het ‘blooming’.

Stap 5
Na ongeveer 20 seconden gieten we de rest van het water op. Blijf cirkelvormige bewegingen maken en ideaal is om in 2 gietbewegingen al het water op te gieten. Bepaal op voorhand de hoeveelheid water, dat maakt het zetten van de koffie comfortabeler.

Professionele barista’s zweren bij een brouwtijd tussen de drie en drie en een halve minuut. Bij drie minuten stop je met opgieten en een halve minuut later is je slow coffee klaar.

Gebruik je de glazen Hario kannetjes, dan blijft je koffie een hele tijd warm en koelt hij gelijkmatig af. Wanneer je filterkoffie van goede kwaliteit is, evolueert het smakenpalet tijdens het afkoelen.
Doe de test met een filterhouder in een ander materiaal en je zal merken dat je verschillende smaken uit je koffie kan halen. Glas en keramiek houden de warmte veel beter vast dan kunststof of metaal en dat verschil proef je in je koffie.

Geniet van je slowcoffee en kijk ondertussen hoe deze mannen het doen:

 Bron: vimeo.com

 

 

Volgende blogpost