In de voetsporen van Arthur Rimbaud: Harar

Eind 2014 was mijn eerste koffiereis een feit. Bestemming: Ethiopië, de bakermat van de koffie. De reis voerde me door het prachtige land langs verschillende koffieplantages, het platteland en enkele steden. Harar, de door Unesco beschermde stad in het oosten van Ethiopië ligt op de hoogte van 1.885 meter en is door zijn ligging uitermate geschikt voor het verbouwen van koffie.

Harar, de hoofdstad van de stadsregio Harari, is volgens verschillende bronnen, gesticht tussen de zevende en de elfde eeuw. De exotische gebouwen en een wirwar van steegjes katapulteren je zo terug naar die tijd. Wat opvalt in deze ommuurde stad zijn de honderden markten, de prachtige kleuren en de charmante mensen. Stel je de felgekleurde jurken van de Harari vrouwen voor naast stapels uien, tomaten, bananen en manden vol fruit. Groen, purper en geel, harmonisch naast elkaar. Net een sprookje van duizend en één nachten. 

vdkkoffie-harar

vdkkoffie-harar

Op onze koffiezakjes staat de kop van een bekende bewoner van Harar, Arthur Rimbaud. Deze befaamde Fransman trok na zijn rebelse carrière als dichter naar Ethiopië en werd er handelaar in onder andere wapens en koffie.

In Makina Girgir, een smalle kleurrijke straat getypeerd door zijn vele kleermakers stond ooit zijn woning. Het sierlijk versierde huis dat er nu staat, gebouwd door een Indiase handelaar, herinnert in niets aan de tijd dat Rimbaud er leefde.

In een brief van 13 december 1880 aan zijn familie schreef hij over Harar het volgende:
“Na 20 dagen te paard door de Somalische woestijn ben ik in dit land aangekomen. […] Hier bevinden zich onze agentuur en onze pakhuizen. De handelsgoederen zijn koffie, ivoor, huiden, etc. Het klimaat is koel en niet ongezond. Hier worden allerlei goederen uit Europa ingevoerd, per kameel. Er is in het land trouwens heel wat te doen. We hebben hier geen postdienst. […] Deze brief zal jullie dus niet snel bereiken. Ik neem aan dat jullie die 100 franc die ik jullie via de firma in Lyon heb laten sturen hebben gekregen en dat het jullie is gelukt de dingen die ik heb gevraagd te laten opsturen. Maar ik weet niet wanneer ik ze zal ontvangen.”

vdkkoffie-harar

vdkkoffie-harar

De koffie
Een stevige body, pittig en geurig. Ethiopische Hararkoffie is een wilde en exotische zongedroogde Arabica. Hij is gekend voor zijn wijnachtige, fruitige en bloemige acciditeit. Je proeft kaneel, kardemom, zwarte bes, abrikoos en zelfs een tikkeltje tabak. 

In Ethiopië wordt overal de zogenaamde tuinbouwkoffie geteeld: de boeren planten de koffie op kleine stukken grond rond hun huizen. De bonen worden op een heel natuurlijke wijze geteeld. 

In tegenstelling tot Sidamo, Yirgacheffe wordt de koffie in Harar droog ofwel ongewassen bewerkt. Hierbij worden de koffiebessen na het plukken in de zon te drogen gelegd. Ze worden vakkundig gesorteerd en bijna uitsluitend met de hand verwerkt. Ongewassen koffie is in het algemeen complexer, zoeter en heeft meer body. Bij de natte methode wordt het  vruchtvlees kort na het plukken afgewassen. De gewassen koffie is helderder en fruitiger. 

vdkkoffie-harar

De bonen uit Harar zijn onder te verdelen in drie categorieën: longberry, shortberry en mocha. De eerste twee zijn logischerwijs respectievelijk de grote en de iets kleinere bes. De Mocha is de kleinste, ook wel peaberry of caracoli genoemd. 

Harar is beroemd voor twee dingen: zijn geschiedenis als heilige Islamitische stad en zijn natuurlijk bewerkte koffie. Al sinds de zestiende eeuw werd er koffie verhandeld. De Arabicavariëteit die er vandaag geteeld wordt is één van de oudste ter wereld. De Harrarkoffie wordt bij ons nog steeds door Louis gebrand.

Harar was een indrukwekkende plek op de koffiereis maar lang niet de enige. Hou de blog in de gaten, I will tell you more about it!

Anna

Vorige blogpost
Volgende blogpost